De treurige successtory van Chief Raoni – Morgen in NRC Next

Ik werd zojuist gebeld door Freek Schravezande van NCR Next die voor zijn rubriek NRC Checkt de herkomst probeert te traceren van deze foto. Ik plaatste het op mijn facebook pagina en het werd 10.000 keer gedeeld.
Maar hoe kwam ik eraan? Ik kreeg van een lezeres een email met deze hartsverscheurende foto van Chief Raoni – een in de Amazone levend indianen volk – die in tranen uitbarst, omdat zoals het onderschrift zegt-hij het slechtste nieuws krijgt dat er bestaat. De Braziliaanse overheid heeft toestemming gegeven voor de bouw van de Belo Monte dam waardoor 400.000 hectare regenwoud onder water  zal komen te staan. Er werd gevraagd om deze foto rond te sturen zodat zoveel mogelijk mensen van zullen weten van het drama dat de bouw van de drama gaat opleveren. Dat deed ik. Ik plaatste het op mijn facebook pagina en het werd 10.000 keer gedeeld. Wow. Wat een impact. Al snel reageerde iemand die wist te vertellen  dat deze foto niet gemaakt is op het moment dat hij dit nieuws ontvangt, maar tijdens een begravenis van een naaste vriend van de Chief.
Hoe dan ook – de petitie over de dam is nog steeds actueel – we kunnen de bouw nog tegenhouden.  De chief zelf blijkt niet gelukkig met deze foto bij het verhaal over de Dam.
Maar je kunt je afvragen hoe erg het is als dit juist de foto blijkt die de aandacht wereldwijd op het probleem vestigt en misschien zelfs wel zijn redding wordt?
Wie het weet mag het zeggen.

Morgen meer hierover in NRC Next. Ik ben benieuwd wat het onderzoek van Freek gaat opleveren.

Petitie: http://raoni.com/signature-petition-against-belo-monte.php 

Dit bericht is geplaatst in betere wereld, native wisdom. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *