Menstruatiekalender

Of cycluskalender
Schema om je cyclus in bij te houden– gratis downloadbaar. Een jaar loopt van 26 juli tot 24 juli het jaar erna.

1 Tovenaar jaar 2019-2020
13 Maan Jaar 2018-2019
12 Zaad jaar 2017-2018
11 Storm Jaar 2016-2017
Tovenaars Jaar  2015-2016
Maan Jaar 2014 -2015
Zaad Jaar  2013-2014
Storm Year  2012-2013
Wizard Year  2011-2012
Moon Year    2010-2011
Seed Year    2009-2010

Omschrijving

De 13 Manen kalender bestaat uit 13 Manen/maanden van 28 dagen.
Dit correspondeert goed met de cyclus van de vrouw (en de man jazeker ;-)).
Een maand van 28 dagen is even lang als de gemiddelde duur van de menstruatiecyclus van de vrouw. In de baarmoeder van een vrouw vindt een soortgelijk proces plaats als met de maan. De baarmoederwand groeit en groeit tot aan het moment van de ovulatie (eisprong). En als er zich geen bevrucht eitje nestelt, begint de wand weer te slinken, net als de maan. En daarna wordt de baarmoeder gereinigd door bloed. Dit noemen we de menstruatie. Door de overeenkomst en gelijke gang met de cyclus van de maan wordt de menstruatie ook wel maandstonde, of maantijd genoemd.

Lees op www.mooncraft.nl  alles over de maan en maantijd.

Kortere cyclus
Overigens is er een wereldwijde tendens dat de cyclus steeds korter wordt. Het is interessant om je duur van je cyclus hier d.m.v. een reactie achter te laten.

__________________________________

Bijhouden menstruatiekalender
We willen vragen op een aantal dingen extra te letten bij het aankruizen van je bloeding op de mooie menstruatiekalender. Laat het ons weten of je nog aanvullingen hebt.

Start menstruatie
We gaan er vanuit dat het eerste bloedverlies, hoe weinig ook, het begin van de menstruatie markeert*. Het is het bloed wat met maandelijkse regelmaat terugkeert, maar kan ook variëren van een cyclus van 3 weken tot 6 weken, . Daarnaast kunnen er tussentijdse bloedingen zijn. Noteer deze ook. Dit kan je ook iets te zeggen hebben.

* Energetisch is de dag waarop je de hele dag bloedt, de eerste dag van de menstruatie. Hier is je energie het krachtigst. Waarom het goed is om ook de eerste druppels bloed op te schrijven is om het ritme te leren kennen van je lichaam.

De cyclus in het kort
Een voorbeeldige cyclus duurt 28 dagen: dag 1 begint de menstruatie tot dag 5/6. Op dag 14 is de eisprong. Dag 14 tot 18 is je eitje via de eileider op weg naar de baarmoeder. Tijdens deze trip kan het eitje op zaadcellen botsen die vanuit de tegengestelde richting komen. Op dag 28 begint de volgende bloeding. Hoe een dergelijke cyclus verloopt en wat er gebeurt in je lichaam, kun je lezen op: www.menstruatie.net

Bewustworden
Probeer iedere maand voor, tijdens en vlak na je menstruatie antwoord te geven op de onderstaande vragen. Schrijf alles op.
1. Kun je het moment van ovulatie/eisprong voelen? Hoe voel je dat. Geef dat op de kalender weer als een rondje. 0
2. Wat valt je op aan je lichaam in de dagen voorafgaand aan je menstruatie? (Denk bijvoorbeeld aan buikpijn, hoofdpijn, vocht vasthouden, pijnlijke borsten, misselijkheid, etc.)
3. Op welke Kin begint je menstruatie? (kin= dag in de 13 Manen Kalender)
4. Hoe begint het? (Zet het meteen door, wordt het langzaam meer, slaat het een dag over?)
5. Hoe heftig is het bloedverlies? Je kan er een cijfer aan toevoegen om op de lange duur je menstruaties te kunnen vergelijken: bijv. 1 = weinig, 2 = normaal, 3 = veel, 4 = zwaar, 5 = heel zwaar
6. Hoe lang duurt je menstruatie? Vul elke dag een hokje op de kalender in.
7. Noteer je eventuele dromen.
8. Wat kan je opmerken over je emoties?
9. Als je tussentijds bloed hebt, al is het maar een druppel, kun je dan aangeven op wat voor moment het was. Welke emotie ging er door je lijf heen die je bloed liet stromen?

Eer de cyclus die in je is, ook al volgt die niet precies de Maancyclus.

Wees niet verbaasd als jouw cycli gaan veranderen. Heb vertrouwen. We willen juist kijken of dit zo is en of we wellicht onze cycli op elkaar gaan afstemmen. Ook het leven volgens de meer natuurlijke 13 Manen Kalender kan invloed hebben op je cyclus. Door de opgedrongen haastige ritmes van de moderne maatschappij kunnen we afdwalen van onze natuurlijke cycli. Als dit al vele Manen lang gebeurt, zal het een tijd duren om het natuurlijk ritme te herstellen. Maar hoe meer vrouwen dit doen, hoe makkelijker het wordt voor alle vrouwen om het oeroude ritme te volgen.

Wees dankbaar elke dag dat je bewust met je ‘Maandruppels’ bent omgegaan. Vergeet nooit dat het giften zijn die door je lichaam stromen. Ze herinneren je aan een oerverbinding met Moeder Aarde en de MaanGodin! Het is je kracht. Eer het.

In Lak’ech,
Nicole

8 reacties op Menstruatiekalender

 1. Hanneke schreef:

  Ik lees hier ineens dat het een wereldwijde tendens is dat de cyclus steeds korter wordt … ik begon op mijn 13e met een cyclus van 33 dagen en dat is eigenlijk constant geweest tot na de geboorte van mijn inmiddels 11-jarige zoon … sinds een jaar of drie zijn mijn cycli steeds korter aan het worden, nl. van 33 naar 26 dagen (het varieerde nooit maar wordt dus wel korter, met de jaren). Ik ben nu 45 jaar oud, dus nog (net) te vroeg voor de overgang, volgens mij. Ben benieuwd wat de reden is dat de cyclus wereldwijd steeds korter wordt …?

 2. Ivonne schreef:

  Mijn cyclus is altijd onregelmatig geweest. Na mijn 2e zwangerschap en na het stoppen met de borstvoeding is mijn cyclus (sinds 3 maanden) ineens precies 28 dagen en start precies op de 1e dag van de nieuwe totemmaan. Dat kan geen toeval meer zijn. Zelf denk ik dat dit komt doordat ik een rustiger leeftempo heb gekregen, nadat ik gestopt ben met werken om voor de kinderen te zorgen. Mijn lichaam kan zich nu weer aanpassen bij de natuurlijke tijd. Nu is voor mij nog de vraag hoe ik bewuster om kan gaan met de combinatie van mijn cyclus en de totemdiermanen.

  • Nicole schreef:

   Prachtig hoe synchroon dat nu loopt: De eerste dag van de Totemmaan. Je hebt de vraag goed opgepakt. Spirit vraagt om je met de totemdieren te verbinden.
   Hoe? Naast de teksten in het werkboek, kun je het boek en kaartenset Medicijnkaarten aanschaffen van Jamie Sams.
   http://www.bol.com/nl/p/medicijnkaarten/666812691/
   Zij schrijft inspirerende verhalen over de totemdieren vanuit de Native American traditie.En war eenvraag is, wordt in het antwoord voorzien….op vele manieren.
   In lak’ech
   Nicole

 3. Monique schreef:

  Hoi Nicole, wanneer komt de menstruatiekalender voor 26 juli 2014 tot en met 24 juli 2015 uit? Zou ze graag ook dit Tzolkin jaar weer bijhouden. Heb een onregelmatige cyclus die tussen de 22 en 28 dagen ligt. Gemiddeld ligt ze rond de 23 dagen. Zou dit graag verlengen naar 28 dagen en probeer nu een patroon te ontdekken. Heb ze nog niet gevonden. Heb wel ergens gelezen dat 23 dagen ook een mannelijk bioritme is, gelinkt aan wilskracht. Heb jij nog inspirerende gedachten hierop?

 4. Beau schreef:

  Vroeger kreeg ik m’n menstruatie pal op nieuwe maan. Dan ben ik met hormonen begonnen.
  Dat bracht heel m’n cyclus in de war, maar ook m’n gevoel, levenskracht ed.
  Nu neem ik al ruim 6 maand geen hormonen meer, ik voel me veel beter, krachtiger, evenwichtiger en
  Zekerder. Het heeft wat tijd nodig gehad, maar nu krijg ik mijn maandstonden pal op volle
  Maan. Ik voel de eiersprong, maar als het nieuwe maan is voel ik een soortgelijke spanning in m’n baarmoeder.
  Btw Nicole: bedankt ik heb veel aan het 13manen werkboek.

 5. Dhyana schreef:

  Beste Nicole,

  Ik volg al een aantal jaren jou menstruatiekalender, Ik zou heel graag de kalender van juli 2015 tot juli 2016 willen downloaden. Wanneer komt de nieuwe kalender?
  Veel liefs en warme groet,
  Dhyana

 6. Dhyana schreef:

  Beste Nicole,

  Is de nieuwe menstruatiekalender al klaar. Ik wacht met smart.
  Veel liefs en warme groet, Dhyana

 7. Simcha schreef:

  Is er al een nieuwe menstruatiekalender beschikbaar?

  De laatste die vermeldt wordt is verlopen op 24 juli 2017.

  Ik gebruik deze kalender al jaren en zou daarom erg blij zijn met een update 😀

  Bij voorbaat dank, Joy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *