heilige kruiden-wierook

Smudgen of smudging is het branden van bepaalde kruiden om een bad te creëren van rook. De term Smudging komt van de Native Americans. De meest toegepaste vorm van smudging is de reinigende manier. Gedurende een dag nemen we veel energieën met ons mee die niet bij ons horen: in de trein, winkels, werk. Maar ook gewenste energie van bv. je geliefde. Zelfs als je slaapt kun je stukjes droomenergie van je partner oppikken. Al deze niet-eigen energie vertroebelt je waarnemingen. Door middel van smudgen kun je je zuiveren van deze vreemde energie. De rook zuivert mensen, ruimtes of objecten. Het reinigt en beschermt het fysieke en spirituele lichaam en weert negatieve energie. Naast het reinigen van energievelden wordt wierook gebruikt als offer aan de goden in ceremonies. Zowel als offer aan de goden en voor het reinigen van de aura door middel van rook is natuurlijke wierook gewenst. We willen immers geven wat we graag ontvangen; zuiverheid. De meest zuivere wierook zijn de natuurlijke harsen, kruiden, zaden en houtsoorten. Deze bevatten geen chemische reuk-, kleur- en lijmstoffen. Dit in tegenstelling tot sommige wierookstokjes en -kooltjes.

Het branden van kruiden en wierook komt in veel indianen culturen voor en is een heilige gebeurtenis. Elk volk heeft zijn eigen methode en specifieke kruiden die ze gebruiken. Soms worden dezelfde kruiden gebruikt voor verschillende doeleinden.

Vers: ik lever de kruiden in een dichtseal zakje. Dat is makkelijk in het gebruik en zo blijft het vers.

Kado:
Omdat ik de kruiden lever met uitleg op een label is het een mooi kado voor mensen die er nog niet veel van af weten. Laat me weten als je een totaalpakket wilt hebben.

Hoe te bestellen:

1)  Maak je het juiste bedrag (=produkt + verzendkosten)  over op
NL07 INGB 0000 7578 52    t.n.v.    N.E. Zonderhuis, Utrecht
o.v.v. je bestelling.
2)  Stuur ons nog een email met je adresgegevens.

• Vanuit het buitenland: let op afwijkende verzendkosten! BIC: INGBNL2A
• Wil je een btw-factuur, mail me.


Smudge schelp
€ 12  (+ verzendkosten pakket) – Bestel

Wanneer je bij het branden van de wierook een schelp gebruikt om de kruiden in te leggen, komen de vier elementen samen: de schelp staat symbool voor het water, de kruiden staan voor de aarde, de rook staat voor de lucht en het branden is uiteraard het vuur) 

Voor het verspreiden van de rook gebruik je een veer, een speciale smudgevleugel of waaier. Ook voor het aanblazen van de smeulende kruiden gebruik je de veer want blazen in het vuur wordt als onbeleefd ervaren. Namelijk, het leven inblazen is voorbehouden aan de schepper, aldus de Noord Amerikaanse (Lakota) indianen.


Houtskool voor wierook
€ 2 per rol van 10 blokjes – Bestel
(+ verzendkosten pakket)

Magie! Deze houtkoolblokjes steek je aan en dan ontvlamt het zichzelf op een mooie gecontroleerde manier. (In het donker zie je het vuur door het kooltje trekken). Als het knettert leg je het neer op een steen op iets dat warm kan/mag worden en niet barst.  Als het helemaal roodgloeiend is is het klaar om de wierook/kruiden op te leggen. De wierook vat dan geen vlam maar smeult en laat zo de aromatische stoffen vrij. Brandtijd is minstens 30 minuten. Gebruik je kooltjes in de schelp? Doe er dan eerst een laagje zand in, zo blijft je schelp glanzend. Dit zijn houtskool blokjes van  30mm doorsnede.


Tabak – kinnickinnick
€ 4,-  per zak a 25 gram (+ verzendkosten brievenbuspost) – Bestel

Tabak vertegenwoordigt het Oosten. Dit is de windrichting waar de zon opkomt. Hier begint de dag, hier begint je gebed. Daarom gebruik je tabak voor je gebeden (of kopal).
Tabak wordt o.a. aan de aarde gegeven als offer, of als dank voor het gebruik van bijvoorbeeld ‘je kampeerplek’. Maar ik gewone tabak zit nicotine. Nicotine is zeer giftig en het voelt raar om als dank aan Moeder Aarde iets te geven dan giftig is. Ook houden egels erg van tabak maar ze worden er heel ziek van. Maar ook mensen gaan erg hoesten van de rook die vrijkomt van tabak.
Daarom gebruik ik de originele Native American pijpmix kinnickinnick. “Kinnikinnick” betekent “dat wat gemixed is”, Het hoofdbestanddeel bestaat uit de bast van de Rode Wilg (Cornus stolonifera) en Beredruifbladeren (Arctostaphylos uva-ursi), met daarbij nog andere lokale kruiden. Het is een geweldig geurend mengsel van o.a. dat werkelijk aanvoelt als een offer.

Het wordt gebruikt als gebed, offer, reiniging of als teken van respect. Het kan gerookt worden in de heilige pijp,de chanupa. De rook is dan het communicatie middel dat je gebed naar Grote Geest brengt. “Kinnikinnick” kan gebruikt worden als offer, direct als kruid aan bv de Aarde. Tabak geef je aan elders als je hen een vraag wilt voorleggen en als geschenk aan mensen die je respecteert.

Werking: Het opent de deur naar Creator.
Info: met uitleg op label
Gebruik: in de pijp, op een kooltje of op het vuur, of los als offer.


Witte Salie
€ 4 per zak a 25 gram (+ verzendkosten) – Bestel

Elke ceremonie begint met een zuivering van de ruimte en de mensen. Daar wordt meestal salie voor gebruikt. De salie die je hier voor kunt gebruiken  staat bekend onder de namen White Sage, Witte salie, Indiaanse salie, White sage, Salvia alpina. (Bij verbranding van onze huis-, tuin- en keukensalie komen giftige roetstoffen vrij.)

Salie vertegenwoordigt de windrichting het Zuiden.
 Witte salie is een sterke reiniger. Het opent de hartenergie. Salie wordt in indiaanse ceremoniën gebruikt vanwege de zuiverende kracht bij het reinigen van de aura en de omgeving. Het verwijdert negatieve energieën. Bij het verbranden van salie worden eveneens de lucht, geest en gedachten gereinigd. Zet als je binnenshuis gaat smudgen open wel een raam zodat deze energie weg kan stromen. Salie stimuleert visies en dromen. Het is een traditionele gift aan de ceremonieleider voor of na de ceremonie.

Info: met uitleg op label
Gebruik:  De losse blaadjes bij voorkeur in een schelp, takjes met meer blaadjes kunnen ook vanuit de hand gebrand worden (pas op voor gloeiende vallende as) op een kooltje, of los als offer.


Ceder
€4 per zak a 25 gram (+ verzendkosten brievenbuspost) – Bestel

Ceder vertegenwoordigt het Westen.
 Hiervoor wordt veelal de Western Red Ceder gebruikt. Ceder wordt gebruikt om de kracht van het gebed te versterken, om de vloer van de zweethut te eren en om het huis te reinigen vóór de verhuizing. Ceder maakt goed schoon en trekt goede energie en goede spirit aan. Dit kruid zuivert na ziekte en na contact met ziekte en dood. De indianen zien ceder als een oude en wijze spirit en de cederboom wordt geëerd met offers.
– met uitleg op label


Sweetgrass
€ 11 per streng van ons 50 cm  (+ verzendkosten brievenbuspost) – Bestel

Sweetgrass vertegenwoordigt het noorden.
Sweetgrass staat bekend als het gras dat nooit sterft. Het geurt sterk naar vanille en activeert de positieve energie. Het groeit in moerassen. Omdat gras staat voor het haar van Moeder Aarde wordt het gevlochten in een mooie vlecht. Dit kruid wordt gebruikt om positieve energie  en goede spirits aan te trekken.palosantoPalo Santo – Heilig Hout van de Inca’s
€5 per zakje (+ verzendkosten brievenbuspost) – Bestel

Palo Santo wordt in Zuid-Amerika gebruikt bij rituelen en om negatieve energie te verwijderen, maar ook gewoon omdat het heerlijk ruikt. Palo Santo gebruik je net als wierook/salie.  Dit 100% zuivere hout heeft een heerlijke en zoete geur als het wordt aangestoken. Er wordt alleen sprokkelhout gebruikt. Dit Heilige Hout uit het Andes gebied wordt lokaal gewonnen met respect voor de natuur en volgens de principes van Fair Trade – voor elke kilo hout wordt een nieuwe boom geplant. Er worden alleen takken gebruikt die op natuurlijke wijze van de bomen vallen. Het hout rijpt vervolgens 4-10 jaar voordat de magische geur vrijkomt.

Gebruik: steek de Palo Santo aan en laat het even branden. Blaas vervolgens zodat het hout gaat gloeien (zoals op een kooltje). Het hout gloeit eventjes, maar dat is meestal al voldoende voor de lekkere geur. Dit in tegenstelling tot wierook dat continue brandt. Gewicht ca. 25 gram. Griekse salie
€4 per 25 gram (+ verzendkosten) – Bestel

Griekse Salie wordt al eeuwen in Europa gebruikt, zowel culinair als geneeskrachtige als ceremonieel. Deze in het wild geplukte salie uit de bergen van Griekenland wordt van oudsher gebruikt voor het zuiveren en smudgen van ruimtes. In tegenstelling tot de Noord Amerikaanse variant is deze salie veel zachter. De geur is fris, vrouwelijk met een vleugje citroen. Mede door het langzame drogingsproces in de Griekse zon is de geur en de kracht van deze salie uitzonderlijk.

Smudge: Pak een takje en steek aan. Laat de rook de ruimte reinigen. De energetische reiniging van de Griekse salie is liefdevol, maar zeer krachtig en doeltreffend.

Culinair; Griekse salie is lekker om thee van te maken. Het heeft een frisse, naar citroen neigende smaak. Laat enkele takjes 5 minuten trekken. Je kunt het meerdere keren gebruiken en daarna nog drogen en als smudge gebruiken.


mayasticksOcote, heilig hout van de Maya’s
€4 per bundeltje (+ verzendkosten brievenbuspost als losse houtjes) – Bestel

Ocote is aromatisch hout van de Pinus Oocarpa, een naaldboom die groeit in de hooglanden van Guatemala. De Maya ’s gebruiken deze houtjes al eeuwen voor het aanmaken van hun houtvuren.  Ocote bevat namelijk 80% hars dat goed ontvlambaar is en heerlijk geurt.  Het ontbrandt zelfs wanneer het nat is, en wanneer het buiten vriest. Het produceert een enorm hete vlam, waardoor ander klein hout makkelijk vlam vat. Het is een geheel natuurlijk product.  Daarom is het uitermate geschikt voor het aanmaken van ceremoniële vuren. Het is voor enorme bedragen ook te koop in de buitensport en survival shops, juist omdat het altijd brandt.
TIP: Je kunt elk houtje nog smaller kappen om extra veel vuren aan te maken. Ik gebruikte het jarenlang om mijn kookvuur mee aan te maken om me nog meer bewust te zijn van de gave van het vuur.


cederCEDER WIEROOK of als geurzakje ons 25 gram voor € 3,50

Dit is heel fijn gemalen hout van de statige Atlas Ceder. Het is 100% natuurlijk, Fairtrade en de verpakking is biologisch afbreekbaar.
Ik brand het op een kooltje  én hang het in de kast tegen motten.
Hang deze heerlijk geurende zakjes in de kasten, de garderobe, doe het in de lades, de bagage, cadeau paketten of de post…het zal heerlijk ruiken en uw kleding en linnengoed op natuurlijke wijze beschermen tegen motten.


AQUA FLORIDA  50 ml € 7,90
50 ml fles heeft spuitdop – groter dan op foto
AQUA FLORIDA  – groot 270 ml. € 14

+ verzendkosten 6,95

De kleine variant Floridawater is ideaal om mee te nemen of om in je mesa te doen. Het past perfect in de tas en heeft een beschermdopje. Heerlijk om mee te hebben dus.
Uiteraard zit er geen zegel op de fles (want ik doe het in de spuitfles), maar de inhoud komt uit een verzegelde Florida water fles.

Aqua Florida wordt gebruikt bij (schoonmaak)rituelen, sjamanisme en andere occulte toepassingen. Aqua Florida heeft een frisse en diepe geur en de werking is gewoon magisch.
In 1952 werd door Juan Ponce de Leon in Peru het recept voor Florida Water (Agua de Florida) samengesteld. Het originele AGUA DE FLORIDA  wordt gemaakt in Peru op basis van Peruaanse rietsuiker alcohol. Er bestaat ook een goedkopere variant op basis van EAU DE COLOGNE.  Deze goedkopere variant heeft een geheel andere samenstelling, ruikt veel minder fris en reinigt energetisch niet zo grondig als het originele AGUA DE FLORIDA. Het etiket van beide flesjes lijkt erg op elkaar, vandaar soms de verwarring. Als u zeker wilt zijn dat u de originele variant heeft, dan kunt u dit zien op het etiket. Hier staat namelijk in blauwe letters voorop AGUA DE FLORIDA.

LET OP: niet om in te nemen. Buiten bereik van kinderen houden, voorzichtig met de huid en ogen. Ontvlambaar, irriterend. Voorzichtig bij open vuur.

Toepassingen van Florida Water zijn o.a.

  • in het badwater, een heel klein scheutje of een paar druppels om jezelf en je chakra’s energetisch te reinigen.
  • om edelstenen mee te reinigen.
  • bij schoonmaakwerkzaamheden in en om het huis, scheutje in het “sop”water.
  • bij initiaties van de Zuid Amerikaanse Munay-Ki.
  • bij vele andere (reinigings)rituelen.

kunstlokaalwebshop-tekenen-droog-fixeerspuitje-met-mondstuk-colart-692890125253Blaaspijpje van metaal om de vloeistof te verstuiven d.m.v. blazen: 6,50 euro.


Zwarte kopal – met uitleg op label
Zakje á 12 gram € 5,- +
verzendkosten € 1,- – Bestel  UITVERKOCHT

Kopal – Wierook van de Maya’s

Kopal, of Pom (Maya), Protium copal,  is de hars van de kopalboom (Burseraceae familie). Deze komt o.a. voor in Mexico en Guatemala.

De Maya’s branden al meer dan 2000 jaar kopal. In Takalik Abaj vonden wetenschappers een met vrouwenhoofd versierde wierook brander. De hierin gebrande wierook was waarschijnlijk kopal, dat werd gemaakt van uit bomen gewonnen aromatische hars. Het wordt ook nu nog gebruikt als offer aan Hart van de Hemel en de goden die daar vertoeven.

Voordat het gewonnen wordt een ritueel gehouden voor de Aluxes (kleine bovennatuurkijke wezentjes die in het oerwoud wonen en het beschermen). De Maya J-men zegenen de kostbare kopal hars, dat eenmaal gewonnen uithardt tot een gouden amber-achtige stukjes. De zwarte en witte kopal echter komt uit de grond en is veel ouder en aromatischer.

De Maya’s beschouwden Copal hars als buitengewoon heilig, voedsel voor hun goden, en raakten het op hun altaren uitsluitend aan met speciale instrumenten, nooit met hun blote handen. In de kerken van Mexico wordt het het hele jaar door gebrand om met de andere wereld te communiceren. Sjamanen gebruikten de rook om in een trance te raken, en aan de hand van patronen in de rook voorspelden sommigen de toekomst.

Er zijn verschillende soorten Mexicaanse kopal; zwarte kopal, witte kopal en goud kopal. De zwarte is de beste, lekkerst ruikende en ook de duurste.

Werking
Liefde en zuivering worden als kenmerken genoemd. Dit komt doordat kopal het hartchakra én het keelchakra opent: zo ga je spreken vanuit je hart!

Gebruik
Verkrummelen tot kleine stukjes.  Dan gebruiken met kooltje. Met een zakje kun je een jaar doen. Waarschuwing: Laat brandende objecten niet onbeheerd achter, en houd ze buiten het bereik van kinderen.


 

11 Reacties op heilige kruiden-wierook