Bijentips

Net te laat voor de Wavemail kwam deze mailing van Greenpace met HERFSTTIPS.
Dan zo. want zoals jullie weten draag ik de bijen een warm hart toe.
___________________________

Open je eigen Bee&Bee
Het is volop herfst en honingbijen genieten van een welverdiende rust. Veel wilde, solitaire bijen sterven, maar hun larven overleven de winter wel. Voor jou is dit hét moment om hen in het voorjaar te onthalen in een heuse Bee&Bee. Want om zich voort te planten, zijn twee dingen voor bijen onmisbaar: een rustige nestelplek en bloemen vol nectar en stuifmeel. Aan de slag!


Tips voor een vliegende start
Bijen en andere bestuivers zijn al vroeg in het voorjaar actief. Als ze hun nest verlaten, gaan ze eerst op zoek naar wat energierijke nectar. Verwelkom ze daarom met vroegbloeiende planten zoals bol- en knolgewassen en geef ze zo een vliegende start. Een aantal (voor bijen) smakelijke soorten vind je hieronder.

Bloeiers in februari, maart en april

  •  boeren krokus (Crocus tommasinianus)
  • bonte krokus (Crocus vernus)
  • winterakoniet (Eranthis hyemalis)
  • gewoon sneeuwklokje (Galanthus nivalis)
  • blauwe druifjes ( Muscari botryoides)
  • oosterse sterhyacint (Scilla siberica)
  • vingerhelmbloem (Corydalis solida)

Bloeiers in april, mei en juni

  • wilde hyacint (Ccilla non-scripta)
  • reuzenlook (Allium giganteum)
  • bieslook (Allium schoenoprasum)

Aanpoten
Plant de bloembollen en -knollen voor eind november of voor de eerste vorst of sneeuw komt. Planten doe je zo: graaf een gat drie keer zo diep als de bol hoog is. Stop de bol in het gat met het puntje omhoog en bedek hem met aarde. Geef nog een scheut water toe voor een snelle ontwikkeling van de wortels.

Kies voor bio-bollen
Gewone bloembollen en -knollen worden vaak in giftige bestrijdingsmiddelen
zoals imidacloprid* gedompeld. Kies daarom voor de biologische soort. Even googelen en je vindt zó een leverancier bij jou in de buurt.

Tuinier met mate
De kans is groot dat wilde bijen hun eitjes in holle stengels of andere rommelige plekjes hebben gelegd. Als larven overleven ze daarin de winter. Laat de snoeisnaar daarom nog even in de kast en bouw in plaats daarvan een plek waar deze diertjes volgend jaar kunnen nestelen.

* Imidacloprid is een van de meest gebruikte insecticiden in onze landbouw. Dit gif verspreidt zich door de hele plant, waardoor bijen het binnenkrijgen via stuifmeel, nectar én plantensap. Ze sterven direct of aan de bijwerkingen: ze verliezen hun oriëntatievermogen, waardoor ze hun kast niet terugvinden, vergeten de geuren van bloemen en herkennen hun eigen nest niet meer. Met de petitie op reddebijen.nl roept Greenpeace staatssecretaris Sharon Dijksma en de Europese leiders op de zeven schadelijkste insecticiden – waaronder imidacloprid – te verbieden. Heb je nog niet getekend? De petitie loopt nog steeds, dus teken nu.

Alvast bedankt!

 

Dit bericht is geplaatst in betere wereld, totemdieren. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *