Verschil in telling: Klassieke Telling met Dreamspell

“Help, ik ben ineens niet die ik dacht te zijn!

Sommige mensen komen totaal verrast naar me toe om te vragen of ik misschien een fout heb gemaakt in de rekentabel. Ze zijn bijvoorbeeld op de website geweest van mayanmajix of op reis geweest in Guatemala en krijgen daar een andere berekening dan die ze gewend zijn.

Dat klopt! Er bestaan meer tellingen. Er zit nu een verschil tussen van 47 kin. En beide tellingen maken gebruik van de Tzolkin, of Cholq’ij, de heilige Maya kalender van 260 dagen.  Daarom lijkt het hetzelfde maar dat is het niet.

Grappig genoeg maak ik dat -dacht ik- steeds weer duidelijk: Op elke eerste bladzijde/hoofdstuk van de agenda, of van het werkboek of shortguide en zelfs van deze website staat het altijd: Dit is niet dé Mayakalender, maar de Dreamspell telling. Maar andere teksten trekken blijkbaar meer aandacht..

Lange Telling
Dé Mayakalender bestaat uit 20 verschillende kalenders die al 5000 jaar gebruikt worden.  Eén daarvan is de Tzolkin. De telling van de Tzolkin is gebaseerd op de kalender die bekend onder de naam Lange Telling, Klassieke telling, Long Count calendar,  Quiché kalender  of Grote Cyclus.
Deze begon op de Maya mythologische begindatum 4 Ahau 8 Cumku  ofwel 11 August  3113 v Chr.  (vergeleken met onze Gregoriaanse kalender inclusief het jaar 0 als een jaar) De telling is voornamelijk gebaseerd op het twintigtallig stelsel. Deze lange telling werkt bv met baktuns. Wil je inhoudelijk meer over weten kijk dan hier.
Omdat op de datum 11 August  3113 v Chr. de tzolkin dagenergie 4 Ahau (4 Zon) was kun je vanaf deze datum doorrekenen. En daar komt een bepaalde tzolkinenergie  bij de dag van vandaag.

Maar, je kunt je afvragen hoe betrouwbaar de Gregoriaanse kalender is. We weten dat er verschillende correcties zijn doorgevoerd:  Deze telling begint bij de geboorte van Jezus. 24 dec in het jaar 1 (of 17 april 6 vCh.). Maar tegenwoordig rekenen we vanaf 1 januari. Waar is de rest van het jaar? ( Het jaar 0 is wel al verrekend in de begindatum). Maar we weten niet of er gekeken is naar alle periodes die ter correctie zijn doorgevoerd. (zie hier) En mogelijk is er nog al wat gerommeld met onze westerse kalender. Nu de vraag kan worden gesteld of Karel de Grote wel echt heeft bestaan en er mogelijk 300 jaar geschrapt kunnen worden uit de kalender.

Dreamspell 
De telling waar wij mee werken is de Dreamspell kalender, ook 13 Manen Kalender genoemd omdat hij de 13 Manen weer terugbrengt in ons leven.  Deze kalender is ontworpen door José Argüelles in 1991. Eén  aspect van deze kalender is de tzolkin van 260 dagen die hij ‘harmonische’ of ‘galactische’ kalender noemt. Hij heeft studie gedaan naar de Maya Tzolkin kalender van 260 dagen. Hij heeft op een andere manier gezocht naar een correlatie datum. Namelijk, er bestaan een aantal monumenten uit de late Maya tijd, toen zij al bekend waren gregoriaanse kalender. Hier staat zowel een Maya datum als een Gregoriaanse datum. Omdat dit na alle kalender correcties is is hij vanaf deze data gaan verder rekenen. En zo komt hij op zijn telling.
Maar: de Dreamspell erkent de schrikkeldagen weer niet. (Lees hier waarom)

Nederland is het enige land waar de 13 Manen Kalender wijd verspreid is onder een brede laag van de bevolking. Mede dankzij Peter Toonen die in gewone taal dicht bij de ‘gewone’ mensen, hiertoe wist te inspireren. In navolging van Peter hanteert in Nederland zo goed als iedereen de 13 Manen Kalender al wordt helaas gezegd dat het ‘de Maya kalender’ is.

Wat zeggen de Maya zelf?
Nu zeggen de Maya’s zelf dat hun kalender de enige echte is, en gelijk hebben ze, omdat hun kalender niet gecorrigeerd hoefte te worden.  Zij houden de Lange Kalender telling aan. Maar als je dan weet dat er zelfs binnen Guatemala al een verschil is. Hoe betrouwbaar is de ‘mondelinge overdracht van de dagen’ geweest?

 

Het verschil in telling 
Vandaag – 6 april 2013 – is het in de ene telling:
kin 6 Lange Telling
kin 53 Dreamspell
Daartussen zit nu een verschil van 47 kin. Of van 213 kin waarbij de Dreamspell 213 dagen  achterloopt. Het is immers een cyclische kalender. Of 260+ 47 of 213 dagen… wie zal het zeggen.


Maar wat moet je er nu mee?
Ik leef inmiddels al jaren met deze Dreamspell telling en ik moet zeggen dat mijn ervaring ermee er goed is, erg kloppend. Heel verrijkend.
Maar toen ik in Guatemala was was de telling aldaar ook erg kloppend.
Wat inmiddels een meer aanvaarde theorie is hier in Nederland is dat:

 • de Klassieke telling de patriachale lijn voorstelt; Het laat je iets zien van je vorige levens, je pijnen en en je kwaliteiten. Het kan je net dat inzicht geven in dingen waar je maar tegen aan blijft lopen. Of kwaliteiten die je niet van je familie hebt geeërft.
 • de Dreamspell telling de matriachale lijn is. Of je kwaliteiten van je leven NU. Het geeft je handvatten voor je persoonlijke ontwikkeling en waarvoor je dit leven bent gekomen, wat je te doen staat. Het is de telling die je inspireert en nieuwe inzichten verschaft.
 • er is een derde telling geïntroduceert in 2011 door de Nederlander Marc Smulders en hij noemt dat de Kosmische telling. Die middelt tussen de bovenste 2 en weerspiegelt je kwaliteiten in de Nieuwe Tijd!  Omdat hij nog geheel ‘onbesmet’ is, voelt deze heel licht. (hoe vind je dit zegel? Ga vanuit de Dreamspell 5 zegels terug en 2 tonen erbij; bv 2 Slang wordt 4 Draak)
 • Er bestaat ook nog een Azteekse kalender. Meestal loopt deze gelijk met de lange telling van de Maya’s.
 • en er is een Mexihka Calendar, called the Tonalmaxiotl, die loopt niet gelijk enig ander. “According to the Mexihka Calendar, called the Tonalmaxiotl, on noon of 15th of March 2011 the new year will start, it is the energy of Acatl (Ben) and the number 12. ” bron ( 15 maart 2011; 3 draak Dreamspell- 7 Ben Tzolkin Long Count)

Mijn advies: speel ermee. Doe er je voordeel mee en leer je afstemmen op de werkelijke energie van de dag, periode en van jezelf.

 

PAS OP!

Mix het niet. Namelijk ook de uitleg van de echte Mayakalender verschilt en kan niet vergeleken worden met de Dreamspell.
Op onze website vind je de Dreamspell interpretatie en de huidige Maya uitleg hier: Sacredroad.org
Maar er zijn meer verschillen: BV De eerste dag in de échte Maya kalender is 8 Aap. (8 Batz )

Zelfs de kleuren van de zegels bij de windrichtingen zijn anders. Daar is de Adelaar Rood ?! En wat dacht je van Blauwe Aarde? Rode Aap in Oosten?

Voor wie Spaans spreekt enkele links:
Sabiduria Maya 
of deze

Dit bericht is geplaatst in José Argüelles, lezersvraag, Maya. Bookmark de permalink.

4 reacties op Verschil in telling: Klassieke Telling met Dreamspell

 1. Esther-Marieke schreef:

  Kosmische telling is toch 4 zegels terug en geen 5? Je voorbeeld is ook 4 dagen…

  • Nicole schreef:

   Dat klopt wel en niet: Je moet altijd uitkomen bij je een zegel van je eigen kleur:
   Ben je rood in de Dreamspell, dan ben je rood in de Kosmische telling.

   als je je zegelnummer hebt van bv de Maan= 10 (vd20) dan trek je er 5 van af = 5 = rode slang.
   echter, maak je stapjes dan ga je 4 stapjes terug.
   1) van maan naar ster
   2) van ster naar hand
   3) van hand naar wereldoverbrugger
   4) van wereldoverbrugger naar slang.

   Hoe dat kan weet ik niet helemaal.te eenvoudig.
   of een mannen en vrouwen benadering denk ik.

 2. Marja schreef:

  Dank voor de uitgebreide en duidelijke uitleg! Fijn om er wat meer over te lezen.
  Wel nog een vraag c.q. opmerking; ik heb gelezen dat je voor de Kosmische Telling 24 kin af moet trekken van de Dreamspell, en voor de de Lange Telling 24 kin bij de Dreamspell-kin optellen.
  Ter verduidelijking:
  als Dreamspell Witte Spiegel 7 met kin 98 word ik
  in Kosmische Telling Witte Tovenaar 9 met kin 74
  in Lange Telling Witte Wind 5 met kin 122.
  Enig idee hoe dit in elkaar zit en in het plaatje past?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *