Maya, Dreamspell en 13 Manen Kalender

Voordat we verder gaan moet er eerst iets rechtgezet worden over het begrip Maya kalender.

In Nederland is het gewoon geworden de kalender waar wij mee werken , en eigenlijk iedereen in Nederland, de Maya kalender te noemen. Dit is niet correct
De term Maya is misleidend. Over het algemeen gaat het niet over  de Maya’s, het volk dat in Mexico en Guatemala leeft en ook niet over de vijftien kalenders van klassieke Maya beschaving. Als men in het Westen spreekt over ‘Maya kalender’ gaat het meestal over de Tzolkin kalender van 260 dagen. Dit is de kalender die de loop van de Maya geschiedenis het meest heeft beïnvloed. Destijds en nu nog baseren Mayakalenderpriesters hun keuzes op de dagenergieën uit de Tzolkin. De in Guatemala wonende Quiché Maya’s gebruiken en leven nog altijd dagelijks met deze kalender.

Toch is deze Quiché kalender niet de  kalender die in Nederland wordt gebruikt. De meeste boeken gaan over de 13 Manen Kalender, ofwel Dreamspell kalender. Deze 13 Manen Kalender is in Nederland bekend geraakt onder de naam Mayakalender. Het is bijzonder dat in Nederland, vergeleken met andere Europese landen, juist deze Dreamspell kalender grote bekendheid geniet. Het werk van Peter Toonen heeft daar zeker aan bijgedragen. Voor veel Nederlanders is de Dreamspell kalender de enige bestaande ‘Maya’ kalender.
Maar ook wij zijn destijds de naam MayaTzolkin gaan gebruiken als onze bedrijfsnaam, terwijl we met de 13 Manen Kalender werken. Eenmaal vastgelegd kun je daar moeilijk weer vanaf. Uiteraard is Mayatzolkin niet een naam die bij de 13 Manen Kalender hoort, en wordt met deze websitekop weer een beetje recht getrokken. Uiteraard houden we ons ook veel bezig met de Mayacultuur van nu en vroeger en steunen we de Maya waar mogelijk. (zie Goede Doelen.)

Wij werken met de Dreamspell kalender, ook 13 Manen Kalender genoemd omdat hij de 13 manen weer terugbrengt in ons leven.  Deze kalender is ontworpen door José Argüelles; visionair, onderzoeker, schrijver, kunstenaar en doctor in Kunstgeschiedenis en Esthetica. Hij heeft deze kalender ontworpen met het doel Vrede te bewerkstelligen op aarde.
Zijn idee is: hoe zou je vrede moeten bereiken met een Gregoriaanse kalender die gebaseerd is op geld. Immers het woord ‘kalender’ komt van het Romeinse calens en betekent ‘kasboek’. De gangbare Gregoriaanse kalender staat vol incorrectheden en onregelmatigheden.
Maar als we een huwelijk of een andere belangrijke gebeurtenis plannen nemen we wel deze energie van geld mee in deze gebeurtenis.

José Argüelles heeft studie gedaan naar de Maya Tzolkin kalender van 260 dagen. Hij heeft deze ‘vertaald’ naar een taalgebruik die men wereldwijd kan begrijpen. Hij combineert dit met de jaarkalender van 13 maanden van 28 dagen (Er zijn nml 13 volle manen in het jaar en ‘maand’ is gebaseerd op ‘maan’)
De astrologie van de oude Maya geeft namen aan de 13 Manen; Vleermuis Maan voor de eerste maand, Schorpioen Maan voor de 2de.
De 13 Manen beweging is wereldwijd uitgegroeid tot een groot netwerk van vredes-stichters en lichtwerkers.  De beweging achter deze 13 Manen ’Vredes’ Kalender is Planet Art Network en the Foundation for the Law of Time.
José was een groot visionair en kunstenaar, die al met het organiseren van de Harmonische Convergentie op 16-17 augustus 1987 een diepe indruk achterliet. Dit was het eerste wereldwijde gesynchroniseerde meditatie voor de Vrede. Argüelles koos data niet toevallig, maar baseerde dit op galactische uitlijningen en boodschappen in de Maya kalenders. Volgens Argüelles zat de wereld in de tijd vanaf 1987 tot 2012 in een 26-jarige overgangsperiode naar de Nieuwe Tijd. José heeft een enorme productie van teksten, boeken, profetieën en tekeningen voorgebracht, die alle wijzen op het grote samenhangende geheel van mensheid, aarde en kosmos. Alles is verbonden en toeval bestaat niet.


Verschil Maya kalender en Dreamspell

Het grootse verschil met de Mayakalender, en grootste strijdpunt, is de telling.
De Maya kalender, ook wel Quiche kalender genoemd, zit op een andere dag dan de Dreamspell telling van José Argüelles. Terwijl het in de Dreamspell 11 Hond is, is het in de Quiche telling 3 Nacht. Dit is een verschil van 47 dagen.
José zegt zijn datum te hebben bepaald op wetenschapelijke wijze aan de hand van oude stenen waarop  zowel de Gregoriaanse datum staat, als de Mayadatum.

Ook de uitleg van de echte Mayakalender verschilt en kan niet vergeleken worden met de Dreamspell. Op onze website vind je de Dreamspell interpretatie en hier de Maya uitleg.
De Maya hebben slechts enkele woorden om de energie te beschrijven- elke interpretatie daarvan is een heiligschennis, omdat uitleg per persoon, achtergrond en tijdperk varieert. En geef ze eens ongelijk. Juist daarom kan dit systeem overleven. Als gesproken wordt in de taal van het onderbewuste, wat deze kalender doet, rechtstreeks naar de ziel,  kan iedereen  het begrijpen.

Wie er gelijk heeft, is eigenlijk geen issue. Wie weet zitten ze er beide naast. Veel kennis is namelijk mondeling overgeleverd en lange tijd ondergronds bewaard gebleven.

Beide systemen zijn een hulpmiddel om een heleboel te verklaren van wat er gaande is.
Toen ik in Guatemala was, herkende ik de dagenergie in de telling daar. In Nederland, in Europa, herken ik de dagenergie van de Dreamspell telling. En als ik de horoscoop van mensen  lees aan de hand van de Dreamspell telling, klopt het meestal uitermate goed.

Daarom, gebruik het als hulpmiddel, doe er je voordeel mee, eer je bron, eer de Maya waar je maar kunt, want hun cultuur is rijk en heeft ons veel te bieden.

Wij bieden onze excuses aan als we iemand beledigen met het gebruik van het woord Maya waar het niet om Maya gaat. Onze intentie is zuiver.
Ook leveren we bijdragen aan verschillende projecten in Guatemala en in bekendheid en promotie van het land en hun afgevaardigden, zoals Don Cirilo Perez Oxlaj, zijn vrouw Elisabeth Araujo en Hun Batzmen.

Neem contact met ons op voor vragen en ideeën.

 

Nicole
info@mayatzolkin.com 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.