5 Wind: bekrachtig jezelf met Spirit

Gister zijn we de middenkolom ingegaan. Dat is een intensieve periode waarbij je goed moet zorgen voor jezelf. Wees alert op de signalen van je lichaam. Het is een tijd waarin de energie centered is in het NU – meer dan anders. Nu doen wat je gister bedacht had vandaag te doen, is lastig. Of plannen maken… Alleen het NU is er.
De middenkolom staat ook bekend al kolom van profetie.  Met links en rechts een rij GAP’s (zwarte vakjes) en waar alles gespiegeld is (én Spiegel Wavespell); heden en verleden, links en rechts, boven en onder… de perfectie van de schepping samengepakt in één moment. Dan snap je waarom het intensief is.
Feitelijk  zitten we vanaf 21/12/12 in een soort middenkolom van de grotere cyclus. Het is een tijd die een enorme spiegel voorhoudt; waar ben je mee bezig, wat heb je gezaaid en oogst je nu. Wat niet meer klopt in je leven wordt uitgelicht, trauma’s komen boven en vragen om transformatie. De middenkolom is de 7de kolom van de tzolkin. Toon 7 is de Toon van Afstemming – net als de jaar toon. Afstemming is jezelf afvragen of het in lijn is? In lijn met jouw diepe verlangen, met jouw oorspronkelijke opdracht,  en met de bron? Wat niet is afgestemd, zal moeten veranderen… het gebeurt gewoon of je wilt of niet. Het enige dat je kunt doen is jezelf overgeven aan deze stroom…

Ik ben me aan het klaarmaken voor de Wisdom Gathering in Dalfsen, waar elders van over de hele wereld samenkomen. De eerste twee dagen (zaterdag en zondag) weekend staat de “oude wijsheid” bekeken vanuit het nu centraal. Maandag en dinsdag zijn de thema’s Nieuwe Economie, duurzame (land)bouw, lichaam, aan de beurt.
Omdat dit evenement plaatsvindt in de middenkolom zal het een intense ervaring zijn.  En intens was het vorig jaar al met bijna evenzoveel bijdragers als bezoekers.
Ik zal jullie een ervaring vertellen van vorig jaar;

Ome Theo

Grandfather Tlakaelel

Het grote geschenk van de Gathering kwam direct de eerste avond.
De vrijdagavond voorafgaand aan de Gathering werd in besloten cirkel het ceremonieel vuur aangemaakt. Maar niet voordat er met elkaar werd gegeten. Juist toen de soep op tafel werd gezet kwam Grandfather of Grandfathers Tlakaelel aan. Hij werd gevraagd de zegening uit te spreken over het eten. Ik vond deze 90-jarige Tolteeks Mexicaanse man zeer indrukwekkend met zijn enigszins norse gezichtsuitdrukking. Ik was nieuwsgierig naar hem en zijn ceremonies, juist omdat ik zijn cultuur goed ken vanwege mijn reizen in Mexico.

Hij begint zijn gebed en ik herkende daarin woorden in het Nahuatl – de oude taal van de Mexicas. Hij sloot zijn gebed af met de woorden Tlatzocamati Ometeotl – thank you Great Spirit. En het grappige was dat hoe hij het uitsprak het klonk als Ome Theo. En iedereen antwoordde zijn uitroep dus spontaan met “Ome Theo!”

Want die kennen we wel!
Ik vond het geweldig. Het woord God is voor mij erg beladen, na eeuwen christelijke onderdruking is dat geen woord waar ik me goed mee kan verenigen. Dus gebruik ik, Great Spirit, Groot Mysterie, Hunab K’u, Ometeotl… afhankelijk van waar ik ben. En nu schenkt deze man ons Ome Theo!

Een familielid – Ome- die dicht bij je staat. En Theo – theo betekent God in het Grieks.
Als ik in de dagen daarna tot Ome Theo bid word ik direct blij van binnen. En zo hoort het toch ook?

in lak’ech
Nicole

 

Dit bericht is geplaatst in beschouwing en toepassing. Bookmark de permalink.

1 Reactie op 5 Wind: bekrachtig jezelf met Spirit

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *