Romans en reisverhalen over Maya, Mexico en Guatemala

De meeste boeken heb ik gelezen en staan in mijn boekenkast, welke kan ik aanraden als je daar naar toe wilt en de magie van het land probeert te ‘vangen’.
Deze pagina is nog in bewerking.


Mexicaanse sneeuw
Karin  Anema
paperback, 224 blz, isbn 90 284 1894 6

Na een dagenlange eenzame voettocht in Mexico kwam Karin Anema aan bij de Tarahumara’s, een primitieve indianenstam ver van onze samenleving. Op 3000 meter hoogte leven de Tarahumara’s volstrekt geïsoleerd in grotten aan de randen van diepe canyons. Zij worden ‘rarámuri’ genoemd – het volk van hardlopers – omdat zij dagen achtereen op blote voeten kunnen rennen, niet gehinderd door de barre weersomstandigheden in het ruige gebergte. Bezit telt niet voor de Tarahumara’s, tijd speelt voor hen geen rol en ze zijn zeer zwijgzaam. Tesgüino, een zelfgestookte drank, blijkt het sleutelwoord om contact met hen te krijgen. Mexicaanse sneeuw is het fascinerende verhaal van Karin Anema’s tocht, van haar ontmoeting met de Tarahumara’s en hoe ze uiteindelijk in deze harde maar pure wereld werd opgenomen.
zie ook www.karinanema.com


Mijn zuster Frida
Bárbara Mujica
roman, 352 pag. , 9054667044, Uitgeverij Byblos b.v.

Deze uitzonderlijke roman gaat over het leven en werk van de befaamde Mexicaanse kunstenares Frida Kahlo. Haar leven en werk kunnen niet los van elkaar worden gezien en spreken al sinds tientallen jaren sterk tot de verbeelding. Frida Kahlo kan met recht de meest gewilde vrouwelijke kunstenaar van de twintigste eeuw worden genoemd, de verkoopcijfers bij officiële veilingen liegen er niet om. Frida Kahlo was de eerste Latijns-amerikaanse kunstenares die ooit een plek in het Louvre heeft verworven.
Schrijfster Bárbara Mujica vermengt op geraffineerde wijze feiten met fictie in haar roman FRIDA, waarin we door de persoon van Frida’s jongste zuster Cristina zicht krijgen op een gepassioneerd leven dat zich in een buitengewoon politiek, artistiek en sexueel engagement manifesteert. Het boek is onder andere gebaseerd op de persoonlijke brieven van Frida Kahlo.
De rode draad vormt de relatie tussen de zussen, die een leven lang aanhoudt, en die er één van hechte verbondenheid en soms diepgaande jaloezie en rivaliteit is.
“Soms heb ik het gevoel dat ik mijn hele leven door Frida heb geleefd. Zij was het die van alles meemaakte, zij had al die buitengewone emoties. Ik droeg altijd Frida’s afdragertjes en zo was het ook met mijn leven”.

In maart 2003 verscheen de grote Miramax-filmproductie Frida in de Nederlandse bioscopen, met Salma Hayek en Alfred Molina in de hoofdrollen. Hayek werd voor haar vertolking van de rol van Frida gezien als één van de kanshebbers voor een Oscar.


Het godencomplot : Een spiritueel reisverhaal
Elle Eggels
Uitgeverij: Vassallucci Amsterdam,
1999 ISBN 90 5000 126 2
Pagina’s: 254

In het spirituele reisverhaal Het godencomplot (dat vooral gŽŽn roman is) beschrijft Elle Eggels het verhaal dat vooraf ging aan het schrijven van haar debuutroman: een lange reis naar de binnenlanden van Guatemala en diverse plaatsen in Mexico, op zoek naar een nieuw, betekenisvol en spiritueel bestaan. Op bij vlagen humoristische en ironische wijze beschrijft ze de kolonies van new-agers die in deze contreien zijn neergestreken, en waar ze haar tijd mee doorbrengt, op zoek naar innerlijke groei, bewustwording en de mysteri‘n van de mayaÕs. Ze ontmoet diverse leermeesters en neemt deel aan zonneceremonies. Bovendien beleeft ze er haar grote liefde met de obstinate fotograaf Nelson, en ontmoet ze de man die haar zou inspireren tot het schrijven van Het huis van de zeven zusters.

Ik las dit boek in het vliegtuig en mijn eerste dagen in Guatemala. Ik maakte daarmee de zelfde reis als Elle, via Houston. Erg leuk. Ik wist al van het labyrinth van straten in Antigua en hoe ik daar mijn weg moest vinden, voor ik daar echt was.


De weg van het blad; spirituele ervaringen bij de Maya’s
Raoul de Haan
Elikser, 2009,181 blz.  ISBN 9789089540812

Tekst op achterflap: De Weg van het Blad is een Mayabeleving van persoonlijke en universele transformatie die voor iedereen is weggelegd.
De oude Mayacultuur staat momenteel volop in de belangstelling. Er verschijnen steeds meer boeken en films die de wijsheid van de Maya’s onthullen. Het accent ligt daarbij doorgaans op de kalenders en op het jaar 2012. Maar er is nog veel meer.
Raoul de Haan heeft dat mogen ervaren tijdens een rondreis met rugzak door Yucatán en Chiapas. Wat hij van de Maya’s zelf heeft geleerd en wat hij bij hen heeft mogen ondervinden wil hij graag met u delen, terwijl hij u meeneemt langs diverse krachtplaatsen. U krijgt weinig te horen van wat algemeen in reisgidsen en/of geschiedenisboeken te vinden is. Het gaat om aanvoelen.

U wordt uitgenodigd om door de ogen van onder andere Mayasjamanen anders te kijken naar de werkelijkheid zoals wij die gewoonlijk ervaren. Op weg naar een nieuwe wereld.

Raoul geeft zijn reis in het teken van de zon als volgt kernachtig weer:
“dertien dagreizen
negen wegen in de nacht
ik sterf tevoorschijn”

 


De vlucht van de gevederde slang
 Armando Cosani
ISBN 9020280457

Een journalist ontmoet een man die zegt dat hij Judas Iskariot is. De journalist ontdekt een mystieke samenhang tussen een oude Maya-tekst en de figuur van Judas uit het Nieuwe Testament.
Ik vond het een geweldig boek. Het gaat over de Mayab, de godenmensen die aan de oorsprong stonden van de mensheid. Zij verdeelden zich over de wereld. O.a was Jezus een Mayab. En Judas ook. Het taalgebruik is heel mooi en geloofwaardig – eigenlijk een mystieke tekst; Het brengt je in een andere staat van zijn en andere staat van de waarheid.


De fabel van de zonnen (Vert. van: La leyenda de los soles. – Cop. 1993.)
Homero Aridjis
Meulenhoff 1993 (oorspr 1993), paperback, 210 blz.

Het verhaal speelt zich af in Mexico-Stad in het jaar 2027. Het is een grimmig en tegelijk hilarisch beschreven verhaal over allerlei personages in deze metropool, die ten gevolge van natuurrampen aan een totale instorting ten prooi valt. Aridjis brengt de gebeurtenissen in verband met de oude mythen en legendes van Mexico: de zesde zon wordt geboren uit de vijf voorgaande, en dat gaat gepaard met veel natuurcalamiteiten.


Rode rozen en tortillas (Como aqua para chocolate)
Laura Esquivel
Ook in rainbowpocket uitvoering

Een boek met eten in de hoofdrol. Tita communiceert met haar geliefde door het bereiden van allerlei bizarre gerechten. Die ook als in een kookboek in het boek zijn opgenomen. Het blijkt dat de emotie waarmee het eten is bereid in het eten terechtkomt en zo ook in de eter. De tranen die Tita huilde bij het maken van de huwelijkstaart voor haar geliefde en haar zus, bereikten de gasten toen ze de taart aten. De bruiloft werd een weinig vrolijk feest. Erg mooi boek!!
De uitgave met de kaft zoals hiernaast is het mooist. Met zilver en veel kleur op zijn Mexicaans. Daar zijn er niet meer veel van. Probeer die te pakken te krijgen!


De liefde van don Júbilo (Tan veloz como el deseo)
Laura Esquivel.
vert. door Ilona van der Werff-Nieuweboer en Felicitas van Wijk-Gentenaar.
Arena, 2001, zwarte roman / Mexico

Licht magisch realistisch Mexicaans verhaal over het huwelijk van een telegrafist. Don Jœbilo maakte vanaf zijn geboorte iedereen vrolijk in zijn omgeving. Hij had ook de gave om mensen aan te voelen en toen hij eenmaal als kind de taal van zijn grootmoeder sprak, die Maya was, kon hij bemiddelen tussen zijn moeder en zijn grootmoeder en zorgde dat die twee vrede met elkaar hadden, want uiteraard interpreteerde hij op zijn eigen manier de boodschappen die hij moest overbrengen. Later werd hij telegrafist en deed hij hetzelfde met de berichten die hij door moest sturen. Hij probeerde iedereen zo goed mogelijk te helpen, tot op de dag dat hij Don Pedro ontmoette. Wat hij niet wist was dat er die dag zonnevlekken waren die zijn magnetisme met de aarde in de war maakten. Net zoals vele jaren later wederom zonnevlekken roet in zijn leven zouden strooien. Het is zijn dochter Lluvia, die vol liefde over haar vader vertelt en er achter probeert te komen hoe het huwelijk van Don Jœbilo met Lucha, haar moeder, toch zo verkeerd heeft kunnen lopen.

De Mexicaanse schrijfster Laura Esquivel, bekend om haar bestseller ‘Rode Rozen en Tortilla’s’ (verfilmd als: Como agua para chocolate) heeft met dit boekje weer een stukje magisch Mexico in kaart gebracht. Ditmaal met invloeden van de Maya cultuur. Had de hoofdpersoon in ‘Rode Rozen en Tortilla’s’ de gave om mensen te betoveren met eten dat ze maakte, in ‘De liefde van Don Jœbilo’ heeft de hoofdpersoon de gave van de numerologie en weet hij de geheimtaal van de Maya’s te ontcijferen, waardoor hij een zekere verbindingsstraal tot stand kan brengen met zowel mensen als dingen. Met deze gave probeert hij mensen te helpen, maar soms laat de gave hem in de steek… Ook liefde speelt wederom een grote rol in het verhaal. Vanaf het eerste moment dat Don Jœbilo zich voelde aangetrokken tot Lucha, wist hij dat zij de vrouw van zijn leven zou zijn. Ook de van rijke komaf komende Lucha verkocht haar hart aan Don Jœbilo, ondanks zijn magere inkomsten. Ze blijven jarenlang verliefd en zouden dat misschien hun hele leven wel kunnen zijn gebleven, ware het niet dat hun pad weer werd gekruist door dat van Don Pedro. Hartstochtelijke scenes, ontroerende taferelen, een zoektocht naar het verleden. Het boek is licht van toon, speels geschreven, en is licht magisch realistisch. Misschien niet helemaal op het niveau van Esquivels bestseller, maar een leuk en luchtig Zuid-Amerikaans boekje.


¡Viva Mexico!
Inez van Dullemen
Querido,1988,Amsterdam, 155 pagina’s, ISBN:90-214-6056-4

Persoonlijke impressie van twee bezoeken aan Mexico in 1985 en 1986, voor en na de aardbeving.


Het land van rood en zwart
Inez van Dullemen

In Het land van rood en zwart beschrijft Inez van Dullemen het veelbewogen leven van Gertrude Blom, een vrouw die zij in 1987 in Zuid Mexico ontmoette en wier naam een legendarische klank bezit omdat zij al een halve eeuw vecht voor het behoud van het regenwoud. Rondom deze vrouw heeft Van Dullemen een rijk weefsel gesponnen van draden die voeren naar Gertrudes geboortedorp in het Berner Oberland, haar politieke verleden, haar vlucht uit het in brand staande Europa na het uitbreken van de tweede wereldoorlog, en ten slotte naar het toen nog ongerepte regenwoud. Daarnaast belicht zij Trudi’s verhouding tot de mannen in haar leven en tot haar Indiaanse pleegkinderen. In het hoofd van de stokoude vrouw komen herinneringen bovendrijven aan haarjeugd, haar liefdes, haar nederlagen. Toch geeft zij de strijd nog niet op en trekt zij als een vrouwelijke Don Quichot op haar paard de jungle in om de verwoesting ervan met haar fototoestel vast te leggen. Maar de wereld is doof. Zij stuit op een ondoordringbaar systeem van corruptie, hebzucht, leugen en apathie. Rond dit uitzonderlijke karakter tekent Van Dullemen een aantal Mexicaanse personages die zoals alle leven in Mexico een fascinerende dualiteit vertonen. Zo heeft zij de twee aspecten van haar schrijverschap – haar nieuwsgierigheid naar verre culturen die haar neerslag vond in haar reisboeken, en haar betrokkenheid als romanschrijfster bij mensen en hun beweegredenen – in een groot elan bijeengebracht in een uitzonderlijk boek, een vie romancée zo men wil, maar vooral een meeslepende roman. Inez van Dullemens vorige roman Het gevorkte beest werd genomineerd voor de AKO Literatuur Prijs 1987. In 1989 werd haar de Anna Bijns Prijs toegekend voor haar hele oeuvre.


Herinneringen van de zee
Sandra Benítez
Arena 1996 (oorspr 1993),
linnen, gebonden, met omslag, 177 blz,

“Remedios, la curandera, de Mexicaanse medicijnvrouw die al de geheimen van de dorpsbewoners kent, staat aan de kustlijn en kijkt uit over de zee. Ze wacht tot het levenloze lichaam zal aanspoelen en denkt terug aan de talloze, schijnbaar onbelangrijke gebeurtenissen die voorafgingen aan deze dood. Herinneringen van de zee is een ontroerend en hypnotiserend verhaal over liefde en woede, hoop en tragedie.”


Kinderen van de zon
Natasja/Natascha Zwaal
Uitg. De Prom, Baarn, 1998., ISBN 90-6801-588-5.

De hollandse studente Natasja Zwaal resit naar Yucatan op zoek naar een bijzonder soort bijen. Dit gaat moeilijker dan verwacht omdat de Maya’s contact met toeristen vermijden. Na een rituele zuivering wordt ze uiteindelijk welkom geheten. en kan ze onderzoek doen. Zo schreef ze een boek over de bijen van de Maya’s in dorpjes rond Valladolid in Yucatan, maar vooral over haar belevenissen met zeer ingetogen, vriendelijke mensen waar ze veel van heeft geleerd.
Helaas niet meer te krijgen, maar waarschijnlijk wel te leen bij de bibliotheek.


De Maya’s; dragers van universele wijsheid.
Verhalen en symboliek in de oude Maya cultuur in Mexico.
Natascha Zwaal. 
Nederlands, 80 pagina’s, St. De Rozekruis-Pers, december 2007ISBN 907794401X, € 15 bestel

Dit boek bevat de mooiste Nederlandse vertaling van de Popol Vuh.   Aan de hand van in o.a. thema’s in de bouwkunst, zoals die van de tempelsteden Chichen Itza en Palenque in Mexico laat de auteur zien dat in de cultuur van de Maya’s wetenschap, spiritualiteit en kunst hand in hand gingen.  Natascha laat zien dat de Maya’s op hun eigen wijze en met een rijke symboliek dezelfde kernboodschap uitdroegen als alle grote scholen en leermeesters van alle tijden. Aan de hand van prachtige getekende illustraties wordt de lezer ingewijd in de mystiek van de Maya’s. Een aanrader.


Hier komen alleen slechte vrouwen
Maartje Duin
2000, Rainbow pocket nr. 564

De Amsterdamse studente Maartje Duin reist door het intrigerende Mexico. De avontuurlijke omzwervingen confronteren haar met uitbundige levensvreugde, maar ook met armoede en machismo. Duin laat de lezer kennis maken met Mexicanen van allerlei slag en ontroert door haar beschrijving van een aan lager wal geraakt fotomodel en het straatjongetje Eugenino. Dan valt ze zelf voor de donkerogige Mario…


Jaguarvrouw
Lynn V. Andrews
Servire, 1988, Katwijk aan Zee,m233 pagina’s, ISBN: 90-6325-309-5
Vert. van: Jaguar woman and the wisdom of the butterfly tree. – San Francisco [etc.] : Harper & Row, 1985. – 1e dr. Nederlandse uit.: 1988.

De boeken van Lynn Andrews werden in Amerika grotere bestsellers dan de boeken van Carlos Castaneda. Door 20th Century Fox is een contract met de schrijfster afgesloten om haar eerste boek ‘Medicijvrouw’ te verfilmen. Sally Field is aangetrokken om de hoofdrol te spelen.
Op zoek naar een oud-indiaanse huwelijksmand komt Lynn in de wildernis van Manitoba, Canada in contact met de sjamanka (vrouwelijke sjamaan) Agnes Fluitende Wapiti. Deze leidt haar in op het spirituele pad. Door een confrontatie met een kwaadwillende sjamaan krijgt ze uiteindelijk macht. Medicijnvrouw leest als een spirituele thriller. Het boek geeft een diep inzicht in de spirituele rol van de vrouw.
Jaguarvrouw speelt zich af in de jungle van Yucatan en rond de tempels van de Maya’s. Ze is in de leer bij een Maya tovenaarsechtpaar. ook leert ze hoe je tovcenaar kunt zijn en een relatie kunt hebben.

1. Medicijnvrouw
2. De vlucht van de zevende maan
3. Jaguarvrouw
4. Sterrevrouw
5. Kristalvrouw
6. Windpaardvrouw
7. Vrouw van wyrrd
8. Sjakkai
9. Schaduwvrouw

 


Carlos Castaneda

In 1968 verscheen het eerste boek van de antropoloog Carlos Castaneda. Carlos is student in de atropologie vertrok de jonge Carlos Castaneda naar Mexico om onderzoek te verrichten naar het gebruik van medicinale planten. Hij was vast van plan een beroemd wetenschapper te worden en had zich al ingesteld op een leven van data verzamelen en analyseren. Zijn ontmoeting met de Yaqui-indiaan en sjamaan don Juan Matus gaf zijn leven een heel andere wending. Don Juan gaf hem dertien jaar lang praktijkonderricht in de eeuwenoude wijsheid van de Mexicaanse sjamanen. Castaneda verkreeg een voor westerlingen uniek inzicht in een cognitieve wereld die tataal verchilt van het ‘lineaire’ westerse bewustzijn. Hij maakte kennis met een bewustzijnsdimensie die alleen te betreden is door diegenen die in staat zijn hun levensenergie zeer nauwkeurig te richten.
Zijn ervaringen zijn beschreven in 9 boeken, die allen in het Nederlands vertaald zijn.

De lessen van Don Juan
Pocket | De Bezige Bij | 2004

De kunst van het dromen
Paperback | Kosmos/Z&K Uitgevers B.V. | 2001

De actieve kant van de oneindigheid
Paperback | Servire | 2000

De tweede machtsring
Paperback | Servire | 2000

Het wiel van de tijd : de essenties uit het werk van Carlos Castaneda
Hardcover | Kosmos/Z&K Uitgevers B.V. | 1999

Het wiel van de tijd
Hardcover | Kosmos/Z&K Uitgevers B.V. | 1999

De lessen van Don Juan
Paperback | De Bezige Bij | 1998

Magische oefeningen :de kunst van Tensegrity
Paperback | Kosmos/Z&K Uitgevers B.V. | 1998

De macht van de stilte; verdere lessen van Don Juan
Hardcover | Kosmos/Z&K Uitgevers B.V. | 1994

Kennis en macht
Paperback | Servire | 1994
.


Een ander Mexico
Graham Greene
Pandora, 1996, [Amsterdam]
220 pagina’s
ISBN: 90-254-5662-6

Verslag van de reis die de auteur in 1938 door de binnenlanden van Mexico maakte.
Vert. van: The lawless roads. – London : Heinemann, 1939. – 1e dr. Nederlandse uitg.: Utrecht [etc.] : Veen, 1989. – (Op schrijvers voeten. Gigant).


Terugblik op een Wereldtijdperk
Sebastiaan Roeling
paperback
68 foto’s
180 blz
ISBN 9080855421

TERUGBLIK OP EEN WERELDTIJDPERK laat u kennis maken met alle aspecten van de Maya-cultuur, maar geeft ook een overzicht van de rijke geschiedenis. Het boek begint met een inleiding van de verschillende perioden waarin de Maya-cultuur kan worden ingedeeld. Hierbij worden de belangrijkste aspecten per periode opgesomd, zodat u een duidelijk beeld krijgt hoe de Maya-cultuur zich in de loop der jaren heeft ontwikkeld.
Naast een uitvoerige beschrijving van de Maya-cultuur, presenteert het boek ook inzichten over de Postklassieke periode. De beschikbare literatuur bestempeld deze laatste periode van vóór de Spaanse overheersing als een decadente periode, waarin de Maya-cultuur slechts een flauwe afspiegeling was van zijn vroegere grootsheid. Hoewel de Postklassieke periode sinds de jaren negentig van de vorige eeuw iets minder negatief wordt benaderd, wordt deze toch nog door vele geleerden ondergewaardeerd. In

TERUGBLIK OP EEN WERELDTIJDPERK wordt beschreven waarom dit standpunt onterecht is. Het blijkt zelfs dat de Maya’s uit de Postklassieke periode vooruitstrevender en meer ontwikkeld waren dan hun voorgangers.
Religie wordt in een apart hoofdstuk uitvoerig besproken. De visie van de Maya’s op de kosmos, het scheppingsverhaal uit de Popol Vuh en het Maya-pantheon worden stuk voor stuk behandeld. Voortvloeiend uit hun religie ontwikkelden de Maya’s vele ingewikkelde kalendersystemen zoals de Tzolkin, de Haab en de Lange Telling. De werking van deze kalendersystemen wordt volledig duidelijk na het lezen van dit boek. Er wordt hierbij extra ingegaan op het correlatieprobleem rondom de Lange Telling.
De complexe astronomie en het kunstzinnige hiërogliefenschrift zijn twee andere intellectuele prestaties waar de Maya’s alom bekend mee zijn geworden. Ook deze bijzondere aspecten worden in TERUGBLIK OP EEN WERELDTIJDPERK onder de loep genomen. Het boek sluit af met de geschiedenis van enkele beroemde Maya-steden als Tikal, Palenque en Chitchén Itzá. Hierdoor zorgt TERUGBLIK OP EEN WERELDTIJDPERK voor bijzonder veel leesplezier voor de serieuze student maar ook voor de avontuurlijke toerist. Dr. Sandra Noble over Terugblik op een Wereldtijdperk:

Dr. Sandra Noble is Executive Director van FAMSI
[Foundation for the Advancement of Mesoamerican Studies, Inc.] en heeft het voorwoord geschreven in TERUGBLIK OP EEN WERELDTIJDPERK.


en ook:
* Mexico culture shock – M. Cramer
* Onder de vulkaan – Malcolm Lowry
* Rigoberta Menchu – Elisabeth Burgos
* De zon en de arend – R. Zantwijk
* De geur van Copal – L. van Iterson
* Koper voor Ibarra – H. Doerr
* De kunst van Mexico – O. Paz
* Mexicaanse Indianenspookjes – F. Hetmann
* Standplaats Mexico – J. Donkers
* Sprookjes van de Azteken, Maya’s en Tolteken
* Time among the Maya – R. Wright
* Guatemalan journey – S.C. Benz
* A new time for Mexico – C. Fuentes
* Mexico – M.D. Coe
* Mayan Folktales – J.D. Sexton
* Distant neighbours – A. Riding
* Groene dromen – S. Benz
* Forest of Kings – Linda Shealy
* The long night of white chickens – F. Goldman
* Ancient kingdom’s of Mexico – Davies
* Living Maya – Morris
* Na de vrede – R. Rey-Rosa

 

 

 

Reacties zijn gesloten.