Vaandel van de Vrede

BANNER OF PEACE

De Banner of Peace, of Vaandel van Vrede is een symbool voor ‘Eenheid van alle mensen’. De drie kleine stippen symboliseren de Kunsten, de Wetenschap en de Spiritualiteit binnen de ene grotere cirkel van cultuur. Deze cirkel staat tevens symbool voor de eeuwigheid van tijd, die het verleden, het heden en de toekomst omringd. De kleur van het Vaandel van Vrede is rood en symboliseert het ene bloed dat we allemaal delen.


Plaats dit symbool op je site, als jij je inzet voor de vrede, eenheid van alle mensen en behoud van cultuur. 
En link de banner naar deze pagina voor uitleg.

Roerich Pact
Dit symbool werd gecreëerd door de in Rusland geboren visionair kunstenaar Nicholas Roerich (Nikolay Rerikh, 1874-1947). De vernielingen van de eerste wereld oorlog en van de Russische Revolutie lieten hem inzien dat juist de culturele erfenis van elk land in essentie een wereldschat is. Boeken, kunst en gebouwen moeten beschermd worden tegen de vernielingen die oorlog en verwaarlozing kunnen toebrengen, want zonder deze culturele erfenis zou het leven veel van zijn waarde verliezen. Omdat Roerich inzag dat alleen door internationale samenwerking dergelijke bescherming gegarandeerd kon worden, heeft hij het Roerich Pact opgesteld. Het Roerich Pact is een internationaal verdrag, en is ondertekend door India, de Baltische Staten en door 22 Amerikaanse landen, waaronder de Verenigde Staten. Na de ondertekening in 1935 is dit verdrag internationaal geldig geworden tot op de dag van vandaag. Het dragen van de Vaandel van Vrede geeft elke natie het recht zijn culturele en/of artistieke erfenis te beschermen.

Lees het pact voor de PROTECTION OF ARTISTIC AND SCIENTIFIC INSTITUTIONS AND HISTORIC MONUMENTSPath to Shambhala. 1933
Tempera on canvas. 46.5 x 78.5 cm.
Nicholas Roerich

Op de foto zie je het symbool in een steen gekerft in de heilige Yarlu vallei in Altai, vlak bij de berg Belucha. Er omheen staan gebeds-torentjes van alle pelgrims.
foto: Gerry Bouwstra ©

Oorsprong van het symbool

“Over het thema ‘ het pad naar Shambala’ heeft Roerich honderden schilderijen gemaakt, die overal op de wereld zijn tentoongesteld. Hij en zijn vrouw Helena hebben daar ook 

vele malen gereisd. Vaak trokken ze door gebieden waar nog geen enkele westerling was geweest. Op een van die Roerich expedities konden de leden van het reisgezelschap op bepaalde plekken in de natuur bijzondere energieën voelen. Deze plaatsen in het Altai gebergte en Mongolië zijn soms gemarkeerd met door mensen gemaakte symbolen, waarvan sommigen zelfs dateren uit het Stenen Tijdperk. Eén van die symbolen is de triade, die uit drie bolletjes bestaat met een circel eromheen.

Rudy Kleinstra zegt in zijn boek Shambhala; Het verborgen land waar het wiel van de tijd stilstaat: ” In het Stenen Tijdperk gebruikte men dit symbool als aanduiding voor vortexplaatsen: krachtplekken in de natuur waarvan de energie als een wervelwind voelbaar is.Deze energie werd in de oudheid, toen de harmonie tussen de mens en de natuurkrachten nog intact was, als heel belangrijk beschouwd. Hier vond de verering van de aarde en dekosmos plaats. Sommige zeer sterke vortexplaatsen werden door sjamanen als tijdspiegel gebruikt. Op deze lokaties doordrongen de aardse en geestelijke energieën van de kosmos elkaar op een dusdanige manier dat er reizen konden worden gemaakt naar het verleden en de toekomst.”

Tegenwoordig wordt dit teken veelal beschouwd als de weergave van het verleden, heden en de toekomst in een ring van eeuwigheid, en ook als het symbool voor Shambala. Nicholas Roerich gebruikte het voor zijn ‘Banner of Peace’, van het Roerich Pact, dat op 4 april 1935, in het bijzijn van de Amerikaanse president Franklin D. Rooselvelt, is ondertekend door vele landen.


Vanwege de inhoud van het ‘Roerich Pact’ wordt de ‘Banner of Peace’ ook wel de Pax Cultura genoemd. het stelt o.a. ook drie-eenheid van Religie, Wetenschap en Kunst voor, die bij elkaar worden gehouden door een cirkel van cultuur. Dit tijdloze symbool heeft nog vele andere namen, betekenissen en varianten, die allen een diepzinnge betekenis hebben, en is daarom een goed gekozen symbool om de kunstschatten van de wereld te beschermen.

Universeel symbool
De triade komt overal ter wereld voor: in India is een een teken van blijdschap en geluk (Chintamani), op boeddhisteische banier, in Tibet als de Drie Juwelen, in de Himalaya op de borstsieraden van alle bevolkingsgroepen, in China en de Tempel van de Hemel (Bejing), op antieke Ethiopische en koptische relikwieën, op zwaarden uit de Kaukasus (Gurda), op de schilden van de kruisvaarders en de harnassen van de Tempeliers, op de Madonna van Staatsburg, op oude Russiche iconen, etc.

In het Stenen Tijdperk gebruikte men de omcirkelde triade als aanduiding van Vortex plaatsen; krachtplekken in de natuur waarvan de energie als een wervelwind voelbaar is. Deze energievorm werd in de oudheid, toen de harmonie tussen de mens en de natuurkrachten nog intact was, als heel belangrijk beschouwd. Hier vond de verering van de arde en de kosmos plaats. men markeerde de plekken met inscripties en schilderingen, maar ook door er menhirs (rechtopstaande stenen), steencirkels en temples op te richten. In Newgrange in Ierland is bijvoorbeeld de triade aangebracht, als drievoudige spiraalvorm. Dit symbool is afkomstig van de oude , stille symbolen taal van de druïden/sjamanen.” Informatie en citaat uit : Shambala van Rudi Klijnstra

De heilige oorsprong van het symbool, als een afspiegeling van de drievuldigheid die aan de basis staat van alle religies, blijft centraal staan in het Roerich Pact en in de vaandel van vandaag.


Altai, Siberië

In de Altai ligt de de Heilige berg Belucha. Belucha is de Russische naam en wordt vertaald met Alba Spectrum, het Witte Licht. De oorspronkelijke naam is Utsch Sumer en stamt uit het oude Mongools-Sanskriet. ‘Utsch’ betekent ‘drie’ en het woord ‘Sumer’ kan worden vertaald met de woorden ‘som, totaal, centrum en kosmos’. Het is eenverwijzing naar de drie toppen van de berg Belucha. Omdat volgens overgeleverde mythen boven deze berg de ingang is naar het hemelse rijk Shambala waar eeuwige vrede heerst, zou het triade symbool ook wel eens een abstractie kunnen zijn van deze bergtop. Vandaar dat het goed werkt om Vrede te brengen. Het is als het ware een kosmische Poort naar Vrede.
Meer over de Altai


BANNER OF PEACE als symbool van de 13 Manen Kalender

De banner of peace als symbool voor de eeuwigheid van tijd, die het verleden, het heden en de toekomst omringd, sluit aan bij de visie van PAN en de Foundation for the Law of Time:
” Door niet in harmonie te leven met de natuur, hebben we een kunstmatige omgeving gecreëerd met een kunstmatig tijdsysteem, gebaseerd op de klok en de kalender van 12 maanden. Door dit te vervangen door een biologisch accurate 13 Manen Kalender van Vrede, gebaseerd op de cycli van de natuurlijke tijd, kunnen we helpen de harmonie te herstellen tussen de mensen en de planeet. Door te verenigen in tijd kunnen we verenigen in vrede. Natuurlijke tijd kent geen grenzen, geen ideologieën en geen afscheiding: één tijd, één volk, één planeet. ” Samenleven in vrede met elkaar vanuit het ene bloed dat we allemaal delen.


WERELDVREDE NU!

De wereld heeft behoefte aan een visie van vrede die verder gaat dan het uitspreken ’tegen oorlog’. Vrede is meer dan alleen maar het stoppen van oorlog. Het is een manier van leven: in overeenstemming met de planeet en met elkaar. Vrede begint in ons eigen hart en straalt uit naar onze gemeenschap. Door met elkaar vredelievend te zijn, te denken en te handelen kunnen we wereldvrede creëren. Samen zijn we sterk genoeg om een wezenlijk verschil te bewerkstelligen!


DRAAG HET VAANDEL VAN VREDE : WEES VOOR VREDE

Koop de vlag of download de flyer en print het uit. Plaats het symbool voor je raam of in je auto en doe zo een positieve uitspraak van vrede die meer zegt dan ‘geen oorlog’.

flyer Nederlandstalig / flyer Engelstalig 

Voor meer informatie over Nicholas Roerich: www.roerich.org

 

Neem de vlag mee overal waar je komt. Mensen vanover de hele wereld (her)kennen dit symbool inmiddels als de Vlag van Vrede.
Hier wappert de vlag in weer en wind in de Altai

En als er een meeting is over de 13 Manen Kalender dan is de vlag er bij.(Foto: tijdens voordracht Nicole)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *