PAN Orange

Mayatzolkin (Sylvia en Nicole) heeft onder de naam PAN Orange jarenlang de Dag buiten de Tijd in Nederland georganiseerd.
PAN staat voor Planet Art Network en Orange omdat dat de kleur van Nederland is. PAN Orange had een wisselende samenstelling van mensen. (o.a. Shanta Bhikhari, Linda Koopmans, Willemijn Wolters). Met PAN Orange maakten we deel uit van een wereldwijd netwerk van mensen die zich inzetten voor de 13 Manen Kalender – Planet Art Network.
Pan Orange sponsorde met de donaties die op Dag buiten de Tijd  binnenkwamen o.a. de Foundation of the Law of Time – de moederorganisatie van PAN en de Dreamspell kalender vredesbeweging. Ook doneerden Sylvia en Nicole jaarlijks 2 dozen agenda’s die de Foundation kon uitdelen aan andere PAN leden of verkopen.

 

Planet Art Network

José Argüelles heeft samen met zijn vrouw destijds Lloydine in 1983 het  Planet Art Network (PAN) opgezet. Een wereldwijd, autonome vredesorganisatie die inspireert tot kunst en spiritualiteit. PAN is actief in 90 landen over de hele wereld en en allen dragen de Vaandel van de Vrede- de vlag van Nicolas Roerich die ‘Vrede door Cultuur’ uitdraagt.

PAN functioneert als een netwerk van op zichzelf staande groepjes mensen die gemeen hebben dat ze de wereld mooier willen maken, en geloven dat een harmonische kalender zoals de Dreamspell kalender van José Argüelles kan bijdragen aan een vreedzame wereld.
Planet Art Network hanteert de slogan T(E) = Art (Time factored by Energy = Art!), wat inhoudt dat Tijd een voertuig is voor een creatieve ervaring, in plaats van het bekende Tijd is Geld.

De Wet van de Tijd  •  T(E) = Art

Als de wet van de zwaartekracht ervoor zorgt dat dingen niet vallen of niet van de Aarde af vliegen, zo houdt de Wet van Tijd alles samen op ieder moment. Als we zeggen dat dingen samengehouden worden op elk moment, bedoelen we dat dingen synchroon zijn. Dus de Wet van Tijd is wat alles synchroon houdt, in harmonie met zichzelf en met al het andere.

De Wet van Tijd wordt geformuleerd als T(E) = Art, Energie in functie van Tijd is gelijk aan Kunst. T(E) = Art betekent dat energie, of elke manifestatie van de fysieke of driedimensionale wereld, een interne orde kent en van nature in harmonie is met zijn omgeving omdat het Tijd als gemeenschappelijk element heeft. De Wet van Tijd verandert onze notie van tijd radicaal; van een tijd gebaseerd op ruimtelijke afmetingen en lineaire beleving, naar een radiale spiralende tijd die niet meer gebonden is aan plaats en ruimte. Dat levert een wereld op waar tijd niet langer geld is, maar waar tijd kunst is. 

 

De PAN Beweging kenmerkt zich door het afwezig zijn van kenmerken of organisatie. Het enige dat ooit is overeengekomen is dat een Pan meerderde ‘leden’ heeft en dat het elke 13 dagen bijeenkomt op Toon 12. Maar dat bijeenkomen is met de komst van internet eenvoudig realiseerbaar geworden. Wat opvalt is dat PAN- leden duidelijk communiceren dat het niet gaat om een Maya kalender maar een door José Argüelles ontworpen kalender, bedoeld om wereldwijde Vrede te bewerkstelligen.
The Foundation brent een magazine uit; Second Creation, waarin T(E)=Art ten volle wordt getoond. Kijk op deze pagina voor alle downloads van dit magazine.

De Brits antropoloog Will Black heeft onderzoek gedaan naar de geloofsovertuigingen van Planet Art Network. Hij zag dat in plaats van een gedefinieerde organisatie met gedeelde overtuigingen over de betekenis van 2012, bleken de mensen die met PAN te maken hadden juist een hele breed scala van ideeën en verwachtigen te hebben. In feite waren er zelfs maar enkelen die zichzelf beschouwden als onderdeel van PAN, terwijl de PAN evenementen druk bezocht werden. Veelal bleek de PAN beweging onderdeel van andere festivals of bewegingen, zoals de Rainbow Gatherings,  13:20 communities, ecologische bouw- en woongroepen, etc.
Lees hier de Verklaring van PAN.
Zie hier de foto’s die fotograaf Bertus Gerssen maaktte van de ‘PANners’ in Nederland.

 

Van Underground naar boven
Nederlands is het enige land waar de 13 Manen Kalender wijd verspreid is onder een brede laag van de bevolking. Mede dankzij Peter Toonen die in gewone taal dicht bij de ‘gewone’ mensen, hiertoe wist te inspireren. Hij heeft vele boeken en artikelen geschreven over de kalender, 2012, de Maya’s en de spiritueel bewustzijn. In navolging van Peter hanteert in Nederland zo goed als iedereen de 13 Manen Kalender al wordt helaas gezegd dat het ‘de Maya kalender’ is.

Wil je meer weten over dit verschil? Lees dit.
Website en boeken van Peter Toonen

Fotocollage onder geeft de sfeer weer van Pan evenementen wereldwijd.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *