Altar on a Mexican school

by Nicole E. Zonderhuis, Mayatzolkin.com

Per toeval vond ik op met een zoekopdracht naar een Mexicaans kruid dit beeld; Het is een altaar voor de Dia de los Muertos – dag van de doden – op een Mexicaanse school. Ik kreeg direct enorme heimwee.
En toen ik het beeld vergroot voor me zag werd in getroffen door de schoonheid en de overvloed. De rijkdom dat Mexicaanse kinderen dit meekrijgen in hun jeugd en opvoeding; de rijkdom aan eten, wetende dat de huishoudbudgetten daar vele malen kleiner zijn dan bij ons. Het gezamenlijk maken en gezamenlijke bijdragen van dit mooie altaar ter ere van de doden en ‘de dood’ als fenomeen/wezen.
Het altaar is gemaakt volgens de Otomi traditie – een volk in centraal Mexico.
“Voordat het altaar gemaakt wordt, moet een dag eerder geveegd worden met een bezem gemaakt van peper boom, rozemarijn, aromatische kruiden, en gebonden met een rood lint. Het altaar wordt opgebouwd uit 7 niveaus bekleed met zwarte stof, de 7 stappen vormen de zeven hoofdzonden: hebzucht, lust, woede, gulzigheid, trots, afgunst en luiheid. De zwarte doek vertegenwoordigt rouw.

Voor het altaar begint wordt een zandpad verlicht met kaarsen. Dit si waar de dood zal passeren, in het midden van deze weg worden vier kaarsen naar de vier kardinale punten geplaatst, aan de voet van altaar is een spiegel en een glas water geplaatst, de spiegel is om de ziel van de dode man te zuiveren, en het glas igevuld met heilig water is om de dorst te lessen voor de lange weg die de dode heeft afgelegd.”

bron: http://escprimleonavicario.blogspot.nl/

This entry was posted in ceremony, Mexico, native wisdom, Time=Art. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *