Films over de Maya cultuur

Graag wijs ik je op 3 mooie films over de Maya:

HEART OF SKY, HEART OF EARTH

Hartverscheurende en inspirerende film over Guatemala en de Maya van vandaag. We volgen 5 jonge wijsheidsdragers, Maya priesters in hun werk en visie. Hoe zien zij de toekomst? Terwijl de regering hun land verkoopt aan Canadese bedrijven die de vossenkapen en hun heilige bergen open hakken, zetten zij hun spirituele traditie voort én strijden voor behoud van hun land, mensen, aarde, water en cultuur. Ieder op zijn/haar manier.
– Chan K’in, Lacandon Maya uit de jungle in Chiapas Mexico
– Chepita, Tzotzil Maya, San Cristobal de las Casa, Mexico
– Flori, Mam Maya, Guatemala
– Felipe, Kakchikel Maya, Guatemala
– Alonzo, Tzeltal Maya, Guatemala. priester en wetenschapper.

Een documentaire van Frauke Sandig en Eric Black, 98 min

Andere titels
Corazón del cielo, corazón de la tierra
Herz des Himmels, Herz der Erde.
U K’u’k Kaj, U K’u’k Ulew
Ondertiteling in Spaans,Duits, Engels,Frans en Italiaans.

hele film te huur voor 5 euro: HEART OF SKY, HEART OF EARTH (HD) 
with English subtitles

Hele film Spaans op youtube

HEART OF SKY, HEART OF EARTH (HD) with English subtitles from wave-line Berlin on Vimeo.

Guatemaya

Jaren geleden heb ik dit op de site geplaatst met de de vraag om een donatie om deze film te kunnen voltooien. Inmiddels is hij af. Prachtig!
Hij heeft in 2016 op het IDFA gedraaid.

GUATEMAYA-The Unification of Wisdom-TRAILER-ENGLISH from GUATEMAYA- Unification of Wisdom on Vimeo.

 

Ixcanul

In 2015 is de film Ixcanul in première gegaan. Een Guatemalteeks-Franse film uit 2015, geschreven en geregisseerd door Jayro Bustamante. De film kreeg lovende recensies op het Internationaal filmfestival van Berlijn 2015 in de competitie voor de Gouden en Zilveren Beer en heeft 9 prijzen en 8 nominaties in de wacht gesleept.

De film wordt gesproken in Kaqchikel, een Maya taal. Filmmaker Jayro Bustamente schetst het portret van Maria, een 17-jarig meisje dat met haar ouders op een koffieplantage woont aan de voet van de actieve vulkaan Ixcanul en er koffiebonen plukt onder toezicht van de Spaans sprekende ploegbaas Ignacio. Maria is voorbestemd om met Ignacio te trouwen, terwijl zij hunkert naar een wereld “aan de andere kant van de vulkaan”. El Pepe, een jonge plukker die naar de Verenigde Staten wil vluchten, lijkt haar de beste weg om haar doel te bereiken. Als Maria en El Pepe op een avond afspreken, krijgt hun plan een onverwachte afloop. ‘Ixcanul Volcano’ begint met een quasi documentaire beschrijving van een exotisch land waarin de rituelen van een eeuwenoude cultuur van moeder op dochter worden overgedragen.

 

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *